Як перетворити каву на корисний напій: 7 цінних рекомендацій для шанувальників кофеїну

Кава -- один із найпоширеніших напоїв у світі, хоча її вплив на здоров'я та можливі побічні ефекти ще остаточно не досліджені. Для багатьох людей кава може бути частиною здорового раціону, оскільки вона містить багато антиоксидантів, що допомагають боротися з окислювальним стресом та запаленням. Споживання кави у відповідний час, в оптимальних кількостях і з правильними інгредієнтами може сприяти максимальній користі для здоров'я. Як зробити каву більш корисною, обговорюється у статті Health Shots.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

"За словами дієтолога Кеджал Шах, кофеїн, основний інгредієнт кави, здатний покращувати пильність, концентрацію і розумові здібності. Окрім цього, кофеїн може стимулювати метаболізм і сприяти спалюванню жиру, що допомагає контролювати вагу. Він також має багато інших позитивних впливів на здоров'я."

Щоб уникнути проблем із засинанням, найкращий час для вживання кави -- не менше ніж за 8,8 годин до сну. Дослідження, опубліковане в Nature and Science of Sleep, стверджує, що вживання кави наприкінці дня може погіршити сон. Якщо ви хочете випити кави, то вживайте її між 9:30 та 11:30, це може бути оптимальним для більшості людей. "До цього часу природний рівень кортизолу у вашому організмі починає знижуватися, тож чашка кави може допомогти підвищити вашу енергію та зосередженість", -- каже Шах. Якщо ви використовуєте каву для підвищення ефективності тренування, вживання її приблизно за 30 хвилин до занять може підвищити продуктивність через стимулювальний ефект кофеїну.

Чорна кава зазвичай є найкориснішим вибором завдяки низькій калорійності та відсутності доданих цукрів і жирів. "Вона забезпечує максимальну антиоксидантну користь без зайвих калорій", -- каже Шах. Проте, якщо ви любите додавати молоко, обирайте нежирні або рослинні варіанти. Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Food Science and Technology, рослинне молоко має значно менше калорій порівняно з коров'ячим. Коров'яче молоко також містить набагато більше цукрів, ніж рослинне.

Холодна кава, хоча й може бути приємною та освіжаючою, особливо в теплу пору року, часто містить значну кількість доданого цукру і вершків, що зменшує її корисність. Особливо це стосується кавових напоїв, які продаються в кафе. "Кава холодного заварювання зазвичай має вищий вміст кофеїну порівняно з гарячою, що може становити проблему для людей з підвищеною чутливістю до кофеїну", - зазначає Шах.

Гаряча кава має вищий вміст антиоксидантів порівняно з холодною. За даними дослідження, опублікованого в журналі Journal of Agriculture and Food Chemistry, гаряча кава, завдяки заварюванню безпосередньо із зерен, значно знижує рівень втоми і стресу у піддослідних щурів. Оскільки від гарячої кави виходить більше пари, вона є більш ефективною, ніж холодна кава. Тож, якщо ви прагнете отримати максимальну користь від кави, вживайте її гарячою.

Кокосова олія в каві може стати відмінним способом підвищити корисність вашого напою. Вона здатна сприяти втраті ваги, оскільки прискорює метаболізм, що забезпечує вас додатковою енергією протягом дня. Цей напій, відомий як "куленепробивна кава", збагачений MCT (середньоланцюговими тригліцеридами), які швидко перетворюються на енергію в печінці, згідно з дослідженням, опублікованим у BioMed Research International. Крім того, кава з додаванням кокосового молока сприяє підтриманню здоров'я травної системи.

Додайте трохи кориці до своєї кави, і вона стане не лише кориснішою, але й смачнішою. Кориця має багато переваг, серед яких зниження рівня цукру в крові та холестерину у людей з діабетом, як зазначено в дослідженні, опублікованому в журналі Diabetes Care. Найкращим вибором буде цейлонська кориця, але важливо додавати її в невеликій кількості — лише дрібку.

Какао володіє численними корисними властивостями для здоров'я, зокрема воно багате на антиоксиданти та сприяє зниженню ризику серцевих захворювань, як зазначено в дослідженні, опублікованому в Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Додавання невеликої кількості какао-порошку та відмова від цукру є відмінним способом зробити каву більш корисною.

Якщо ви звикли додавати багато цукру в каву, щоб позбутися гіркоти, це може негативно вплинути на ваше здоров'я. Спробуйте пити каву без цукру, якщо це можливо. Якщо ж вам не подобається смак, розгляньте варіант використання здоровіших підсолоджувачів, що допоможуть знизити калорійність напою.

Хоча ці методи можуть зробити вашу каву більш корисною, надмірне її споживання може мати певні ризики. За інформацією Управління з контролю за продуктами і ліками США, дорослим рекомендовано споживати не більше 400 мг кофеїну на добу, що відповідає приблизно чотирьом-п'яти чашкам завареної кави. Проте, якщо у вас є хронічні захворювання, варто проконсультуватися з лікарем перед вживанням кави. Крім цього, Американська асоціація з вагітності радить уникати кави під час вагітності. Також варто враховувати, що кава може впливати на ефективність деяких ліків, тому консультація з лікарем є необхідною.

Згадаємо, 5 негативних ефектів впливу кофеїну на здоров’я дітей.

Раніше Фокус писав про те, коли потрібно випити останню чашку кави, щоб не зіпсувати сон.

Related posts